Boom Bust

Boom Bust

onsdag 2. september 2015

Sjevøkonomers økonomiske råd er gift for en økonomi


Under er et opptak fra et ganske nytt intervju med Peter Schiff og en annen økonom hvor de diskuterer økonomi. Da jeg så denne videoen så slo det meg at den andre økonomen, Mark Weisbrot, sier veldig mye av de tingene de aller fleste sjevøkonomer (sic) pleier å si om økonomi. Man må ha lave renter, mer statlig pengebruk, flere tiltak for å få folk i arbeid (for enhver pris og hva enn slags arbeid det måtte være), osv. Mao. mener de at man må gjøre mer av av det som allerede er gjort, bare i enda større skala. Litt som om en doktor gir sin pasient gift, med stor undring observerer at pasienten ikke blir det spor bedre, og derfor velger å gi enda mer gift og i enda større doser i den tro at ting skal bli bedre. Sjevøkonomenes svar på økonomiske problemer er alltid: Mer gift til pasienten!


Schiff argumenterer for at det som må til for å gjøre økonomiene bedre er mindre statlig styring, høyere renter (der de naturlig hører hjemme hadde man hatt frie markeder), færre reguleringer, mer sparing og mindre konsum, osv. Dette vil på kort sikt føre til det man kaller en resesjon (og kanskje depresjon), men det må smerte til før man kan komme til et bedre sted. No pain, no gain.

Schiffs argument om at man må la økonomien restrukturere seg og gå gjennom en avvenning fra pengetrykking, lavrenter og statlig styring slår ikke godt an hos sjevøkonomen Weisbrot. Han mener at det er fullstendig uansvarlig og feil å med vilje tillate at økonomien går gjennom en resesjon (målt i form av en nedgang i det tullete økonomiske måltallet brutto nasjonalprodukt, "BNP"). For han finnes det ikke noe pain før gain. I hans verden handler alt om å ha det fint og flott hele tiden. Slik tenker de fleste folk, men slik jeg ser det er dette aldeles urealistisk og galt. Som med alt annet i livet må man gjennom perioder med hardt arbeid og noen turer ned i smertekjelleren før man kan høste virkelig gode frukter av sitt arbeid.

Verden er dynamisk og endringer i menneskers preferanser krever at vi hele tiden tilpasser oss. Endringer er ikke populære og er smertefullt for de som lever godt under status quo. Det betyr nemlig at de kanskje må finne seg noe helt annet å gjøre for å kunne fortsette å tjene penger. Jobber forsvinner ett sted og dukker opp et annet sted. Dette skjer ikke i et øyeblikk, men tar tid. Denne tiden vil være tung og vanskelig for mange og kanskje innebære økonomiske nedgangstider, men er helt nødvendig for å komme videre og henge med i tiden. Sånn har verden alltid vært og sånn vil den alltid være. Det man ikke bør gjøre er å stoppe denne tilpasningen. Det utsetter problemene og gjør ting verre.

I Norge opplever vi nå tider hvor økonomien og folk må tilpasse seg en ny virkelighet med lavere priser for olje og gass. Det har vært, er, og vil fortsette å være veldig smertefullt for de som berøres (som det for øvrig vil bli stadig flere av fremover!). De som er tilpasningsdyktig vil etterhvert komme seg videre. Nye næringer vokser frem og nye arbeidsplasser skapes. For å sørge for at slike prosesser går seg til best mulig bør staten holde sine fingre langt fra fatet, ikke bruke penger som en full sjømann og ikke sørge for stadig lavere renter og pengetrykking. I en verden og et land infisert med sjevøkonomer og folk som deler deres tankegang er så klart dette drømmetenkning fra min side. Det vi vil se er nok det stikk motsatte, og det vil gjøre ting verre. Dessverre. Jeg håper jeg tar feil, men det tror jeg det er liten sjanse for. Sjevøkonomene og deres likesinnede vil gi pasienten mer gift.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar