Boom Bust

Boom Bust

søndag 7. juni 2015

God investeringslærdom fra Seth Klarman


En av de mest anerkjente investorene som mange aldri har hørt om er Seth Klarman. Han er grunnlegger av og leder for hedgefondet Baupost Group. I et kort utdrag fra hans brev til sine kunder tidlig i 2009, da finansmarkedene var på sitt mest depressive og laveste nivåer, finnes det veldig mye lærdom du bør lese hvis du på lang sikt vil lykkes med dine investeringer. 

Blant tingene han nevner er at markedet er irrasjonelt og svinger uforholdsmessig mye opp og uforholdsmessig mye ned, alt ettersom det er grådigheten eller frykten som styrer aktørene i markedet. For å lykkes som investor må man holde sine følelser i sjakk og utnytte disse svingningene til sin fordel hvor man investerer når ting faller og selger når ting stiger.

Å kjøpe på bunn og selge på topp er noe alle forsøker men ingen får til. Man gjør i følge Klarman derfor lurt i å legge bort denne tankegangen først som sist. Istedenfor bør man akseptere at man aldri treffer bunnen, og heller investere med den visshet om at prisene sannsynligvis vil falle enda mer før ting igjen ser lysere ut. Man må fokusere på det langsiktige og ignorere det kortsiktige. 

Noe av det farligste som investor og menneske er å være helt sikker i sin sak. Hvis man innser at det faktisk er veldig mye man ikke kan vite med sikkerhet, så vil man i større grad være åpen for å lære nye ting og oppdage potensiell risiko og muligheter. Man vil tenke kritisk og stille spørsmål ved allment vedtatte sannheter og adferd. Dette vil kunne få en til å fremstå som en mindre dyktig, svak og usikker person i tider hvor alt tilsynelatende går bra i samfunnet og markedet, men kan samtidig være den beste forsikring mot å miste sans, samling og formue hvis og når markedet faller mye.

Les utdraget fra Seth Klarmans brev, The Value of Not Being Surevia denne lenken. For øvrig kan du lese mine og Klarmans råd om hvorfor du ikke skal stole på finansfolk i innlegget Ikke la deg lure av bank- og finansfolk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar