Boom Bust

Boom Bust

mandag 2. februar 2015

Hvorfor er det så få investorer som lykkes på lang sikt?


Jeg har i lengre tid spurt meg selv hvorfor vi har så få personer rundt oss som lykkes meget godt på lang sikt. Den amerikanske investoren Warren Buffett er et eksempel på en person som gjennom store deler av sitt liv har hatt en nokså konsistent investeringsfilosofi. Han har alltid tenkt langsiktig og ikke brydd seg nevneverdig om muligheter for raske penger. På sine 86 år har han bygd opp en enorm formue gjennom sitt selskap Berkshire Hathaway og hans eierinteresser i dette. Folk spør seg om hva som er hemmeligheten til suksessen hos mennesker som Buffett og andre. Jeg tror deler av svaret er mye enklere enn mange skulle tro, men desto vanskeligere å etterligne for de fleste av oss.

Slik jeg ser det er mye av grunnen til at vi har få slike mennesker at folk i dag er veldig kortsiktige og vil konsumere så mye som mulig her og nå. Svært få evner å være langsiktig og være villige til å utsette sine behov til senere. De fleste av oss lar oss forføre av muligheter for raske penger. Et stort lotteri, et nytt pyramidespill, en aksje som lover gull og grønne skoger, osv. Dette er eksempler på ting som tiltrekker folk som ikke vil vente lenge på resultater. Samtidig er svært mange blant oss veldig lite opptatt av å spare penger og reinvestere disse, fordi man heller ønsker å konsumere nå og få tilfredsstilt sine lyster så raskt som mulig. Å utsette et behov er lite aktuelt for mange av oss. Derfor er det også veldig mange som istedenfor å spare til en ny bil heller tar opp et stort lån så man kan kjøpe bilen med en gang. Det å utsette behov og spare er ikke i seg selv noe særlig komplisert og hokus pokus, men å gjøre det i praksis er for mange så og si en umulighet. Mange evner det rett og slett ikke. Noe av det kan kanskje også skyldes at de ikke ser behov for å gjøre det. De tenker ikke på at det om 10, 30 eller 50 år kan være veldig godt å ha en stor formue som kan finansiere en enda bedre livsstil eller trygge deres alderdom. De tenker ikke at det å jevnlig sette til side noe av sin inntekt om noen år kan skaffe de en flott sideinntekt gjennom utbytter eller andre inntektsstrømmer, som kan gjøre deres liv enda bedre.

Jeg leste nylig fra et foredrag som en anerkjent amerikanske investor og forretningsmann ved navn Christopher H. Browne holdt ved Colombia Business School i USA i år 2000. Han snakker i dette foredraget om at såkalt verdi-investering (enkelt sagt det å investere i bedrifter eller andre aktiva til en lav pris ift. hva man over tid kan regne med å tjene i avkastning) gir bedre resultater enn andre alternative investeringsmetoder. Her kom jeg over et sitat som jeg synes beskriver det jeg sier over på en god måte:
We have done this, and we have observed that the money managers who have achieved long-term market beating results in this business, Walter Schloss, Warren Buffett, Bill Ruane and Rick Cunniff, Mario Gabelli and John Neff, all have an investment philosophy based on their definition of value. Our booklet, What Has Worked in Investing, shows that both in the US and internationally, basic fundamental value criteria produce better than market returns over long periods of time.
(...) 
The allure of more immediate gratification also plays an important part in investors’ stock preferences. Value stocks often take longer to work out than investors who are seeking more immediate, abnormal returns are willing to wait. Here again, there is a significant body of research chronicling the individual’s preference for more immediate gratification and the perception that life or circumstances are always improving. Understanding this behavioral trait makes it rather easy to understand the popularity of momentum investment strategies.
Jeg har tidligere i innlegget Hvor ble folks nøysomhet av? skrevet om dette fenomenet og koblet det til dagens pengepolitikk hvor renter settes så lavt som mulig for å øke folks konsum og svekke deres tilbøyelighet til å spare. Disse tingene henger tett sammen med hverandre. Kortsiktighet er noe som preger både vanlige folk, investorer, politikere og sentralbanker. Økonomen John Maynard Keynes sa en gang at på lang sikt er vi alle døde. Sammen med det faktum at vi må betale skatt er dette to av livets uunngåelige fenomener. Ut i fra hvordan folk flest tenker skulle man også tro at kortsiktighet var en uunngåelig sinnstilstand. De som klarer å ta avstand fra en slik tankegang har kanskje klart å replikere det mest enkle og samtidig mest vanskelig etterlignbare trekket hos noen av verdens mest vellykkede investorer.

2 kommentarer:

 1. Bra og høre at det er tolmodighet som oftes gir sukksess. Dette fordi jeg kjøper alle aksjene med lang horisont for jeg har ikke tid å kjøpe/selge hele tiden. Har selv en jobb. Prøver å holde meg til det som ingen vil ha, men som jeg tror blir bra om flere år.. Og store selskaper som betaler utbytte. Ble litt lei idag siden hafslund steg kraftig god utbytteaksje, men liker å kjøpe billigst mulig.

  Har lagt merke til at storebrand har fått bank på børs og J.P morgan har gått ut og sagt de ikke tror det kommer utbytte derfra før i 2020. Aksjen var en god utbytteaksje til rentene ble satt ned og kommer sikkert til å bli det igjen om endel år. Tiden er kanskje inne for å samle på dem?
  Jeg sa til en kompis at all invistering som dobbler seg i verdi i løpet av 10 år er en god invistering for det tilsvarer gjennomsnittlig avkastning på 7% per år.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det høres for meg ut som om du har en veldig god tilnærming til investeringer. Lite kjøp og salg, langsiktighet og fokus på pris ift. underliggende verdi.

   Slett