Boom Bust

Boom Bust

lørdag 3. januar 2015

Nærmere en revisjon av den amerikanske sentralbanken


Hva er vel bedre enn å starte det nye året med en gladsak? For tre måneder siden skrev jeg et innlegg om et lovforslag i USA om å revidere den amerikanske sentralbanken. Dette er ikke noe du leser om i tradisjonell finansmedia, men det kan du snart komme til å gjøre, for nå har det jeg sa kunne komme til å skje rykket mye nærmere akkurat i tråd med hva jeg predikerte.

Som jeg skrev i innlegget Revisjon av den amerikanske sentralbanken så har lovforslaget ved tidligere anledning blitt vedtatt med klar margin i representantenes hus i kongressen. Kongressen har de siste årene vært under kontroll av republikanerne, og blant disse er støtten sterkere enn hos demokratene. Problemet har vært at den andre delen av kongressen, senatet, som inntil nå har vært under kontroll av demokratene og deres majoritetsleder Harry Reid, har nektet å ta lovforslaget opp til avstemming.

Mitt poeng i mitt forrige innlegg om dette var at det var klare indikasjoner på at republikanerne ville vinne majoriteten av senatet i senatorvalget som foregikk på slutten av 2014. Dette tilsa at en avstemming om revisjon av den amerikanske sentralbanken ville ha større sjanse for å tas opp i senatet.

Et annet og nesten like viktig poeng, og som jeg også har skrevet om tidligere, er at mannen som har forsøkt å få lovforslaget til avstemming i senatet heter Rand Paul og er sønnen til politikeren som opprinnelig gjorde dette lovforslaget til sin kjernesak, nemlig Ron Paul. Hva har Rand Paul gjort de siste årene? Jo, han har helt klart tenkt taktikk frem mot presidentvalget i 2016 og har åpenbart inngått en slags allianse med den republikanske senatoren Mitch McConnell. Hvem var McConnell? Jo, han var minoritetsleder for republikanerne i senatet. Hvem er McConnell nå? Jo, republikanerne vant i fjor flertallet i senatet, og han er nå flertallsleder for republikanerne i senatet. Og hva tror du McConnell gjør som flertallsleder i senatet og som Rand Pauls allierte? Jo, han vil støtte Pauls lovforslag om en revisjon av den amerikanske sentralbanken. (Og som jeg har skrevet om tidligere vil han slik jeg ser det komme til å være en sterk støttespiller for Rand Paul i det jeg tror kommer til å bli Pauls presidentkampanje frem mot 2016.)

Fra Washington Post:

Congress poised in 2015 to order audit of Federal Reserve long sought by Ron Paul

Rand Paul takes up father’s cause; Janet Yellen opposed to stricter oversight
After years of being blocked by Democratic leader Harry Reid, the Senate will finally get a chance next year to vote on legislation to force a broad audit of the Federal Reserve’s decision-making.
Once championed in Congress by former Rep. Ron Paul, the push to force the country’s central bank to undergo a full audit has been picked up by his son, Sen. Rand Paul, and others, and has the backing of the leader of the new Republican majority, Sen. Mitch McConnell, Kentucky Republican, whose office says the legislation will earn a floor vote.
Du kan være helt sikkert på at sentralbanken vil stritte i mot dette med alle krefter den har. Janet Yellen sier
Chairwoman Janet L. Yellen said earlier this month the Fed remains opposed to stricter oversight of its monetary policy decisions, and Reuters reported she and other Fed officials are lobbying Capitol Hill to drop the audit push.
Senator Rand Paul har i følge sin talsperson til hensikt å fremme lovforslaget i senatet så raskt som mulig:
Sergio Gor, a spokesman for Sen. Paul, the former congressman’s son and current Kentucky senator, said they’ll make sure the bill is available for the new Congress.
“It will be among the first pieces of legislation to be introduced as soon as the new Congress convenes in January,” Mr. Gor said. “Transparency at the Federal Reserve remains a top priority for Senator Rand Paul.”
Hadde de vært i live, så kan du være sikker på at også Paul Warburg, Henry P. Davison, Benjamin Strong, Nelson Aldrich, Charles D. Norton, A. Piatt Andrew og Frank A. Vanderlip ville støttet Janet Yellen i sin motstand mot dette lovforslaget. Mennene som på Jekyll Island i 1910 vegne av det New York-dominerte amerikanske bankvesenet la grunnlaget for den amerikanske sentralbankens opprettelse for 101 år siden gjennomførte en av tidenes suksessfulle operasjoner da de mot deler av folkets vilje klarte å trumfe gjennom The Federal Reserve Act. Akkurat som nåværende sentralbanksjef Yellen stritter i mot et slikt lovforslag, så ville heller ikke de likt at den folkevalgte kongressen skulle stikke sin nese i hva de holdt på med. Ingen kartellvirksomhet liker vel å utsettes for revisjoner og kritiske undersøkelser.

Mitt syn er kjent fra før. Det bør åpnes opp for fri konkurranse for pengeproduksjon. Jeg minner om at godt over 90% av alle norske kroner i omløp er produsert av bankene, og resten er produsert av sentralbanken. Denne eneretten på pengeproduksjon bør tas vekk fra bankvesenet og Norges Bank for å sikre et bedre finansielt rammeverk og en sunnere og mer kriseresistent økonomi i landet. Under dekke av å sikre finansiell stabilitet til gunst for hele befolkningen fasiliterer sentralbanken en kontinuerlig pengeproduksjon i bankvesenet, som sikrer de store bankenes videre eksistens og profitt, men som samtidig vanner ut kjøpekraften for pengene som Ola og Kari Nordmann fra før av har på sine bankkontoer. I tillegg er det mitt syn at man aldeles ikke har blitt sikret finansiell stabilitet, slik hensikten var og er, og at man ved kun å bruke norske kroner er sårbar hvis tilliten til den norske kronen på et tidspunkt skulle svekkes kraftig.


De negative konsekvensene av den moderne pengepolitikken er for det norske folk og økonomi alt for store til at dette ikke bør diskuteres, men likevel finner du ikke en eneste politiker som evner eller våger å gjøre det. Kompetansen er utilstrekkelig, viljen mangler, og motet er ikke-eksisterende. Med dette kinderegget av handikap skal det en del til før vi i Norge får se diskusjoner på lik linje med hva man er i ferd med å se i USA. Ikke før tilstrekkelig mange borgere får opp øynene for temaet vil dette kunne skje, og dit er det langt igjen. Spesielt når det norske folk med årene har blitt så nedsyltet i gjeld som det har blitt, og alle ser seg best tjent med en sentralbank som kan bidra til å holde lånerentene deres kunstig lave. Nei, man får ta tiden til hjelp og la sentralbankene sakte men sikkert fortsette sin selvdestruktive adferd. Den økonomiske tyngdekraften vil etter langt om lenge måtte slå inn og legge grobunn for at flere åpner øynene for en av kimene til de økonomiske utfordringene mange samfunn står overfor: sentralbankene.

2 kommentarer:

 1. For those who think Harry Reid is the ultimate Bad Guy just check out this video from 1995...

  https://www.youtube.com/watch?v=oXOsZ7Ad7dM

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er ganske ironisk at en mann som tidligere faktisk støttet et slikt forslag den siste tiden har vært en mann som har gjort hva han kunne for å stoppe det. Typisk politiker som får smaken på makt.

   Slett