Boom Bust

Boom Bust

torsdag 15. januar 2015

Ekspertene i sentralbanken rådgir regjeringen

I dag leste jeg en artikkel på dn.no om at regjeringen skal holde et møte med sentralbanken om tilstanden i norsk økonomi og få råd om utsiktene fremover.

For det første er dette nok et eksempel på at sentralbanken vel ikke er så uavhengig som den i teorien skal være, men det er for så vidt gammelt nytt. Det jeg synes var mest morsomt med artikkelen var et utsagn fra statsminister Erna Stoltenberg om at sentralbanken har god ekspertise på å vurdere fremtidsutsiktene. Fra artikkelen:
– Det er likevel svært nyttig med en gjennomgang av hvilke vurderinger sentralbanksjefen gjør seg. Sentralbanken er en viktig aktør i den økonomiske politikken, og den innehar en betydelig analysekapasitet for å gjøre grundige vurderinger av den økonomiske utviklingen og utsiktene fremover, sier Solberg.
Men si meg, hvis disse overmenneskene i sentralbanken er så dyktige på å vurdere fremtidsutsiktene, hvorfor klarer de ikke engang å være i nærheten av å vite hva renten - den ene tingen de selv faktisk er med på å bestemme - kommer til å være i fremtiden? Grafen under som er utarbeidet av Holberg Fondene sier vel sitt. Den viser utviklingen i renten som Norges Bank styrer, og hva de anslår at renten vil være fremover. Vi kan vel trygt slå fast at de har en dårlig track record for å treffe i sine fremtidsutsikter...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar