Boom Bust

Boom Bust

tirsdag 4. november 2014

Senatvalg i USA og Rand Pauls posisjon kan befeste seg


I dag skal det avholdes valg i USA hvor 33 av plassene i senatet står i spill. I følge FiveThirtyEight, hvor analytikeren Nate Silver er en hovedperson og som er kjent for å ha god track record på å spå utfallet av valg i USA, har republikanerne per i dag 76,2% sjanse for å vinne flertall i senatet etter dette valget. 

For halvannet år siden skrev jeg et innlegg som het Den neste presidentkandidaten for republikanerne?, hvor jeg omtalte senatoren Rand Paul fra Kentucky. Jeg skrev da at jeg trodde Paul ville komme til å ende opp som republikanernes førstevalg som presidentkandidat i USAs presidentvalg i 2016. Jeg skrev bl.a. følgende:
Jeg har lenge hatt en følelse av at Rand Paul kommer til å stille som presidentkandidat for republikanerne ved neste valg i USA. Innen da kan USAs økonomi ha svekket seg betraktelig fra i dag, og misnøyen med Obama kan ha blitt større. I et slikt scenario kan en oppkomling og "rebell" som Rand Paul ha en god sjanse.
Som jeg har kommentert ved senere anledninger har Paul aktivt jobbet for å inkludere minoritetsgrupper i republikanernes velgerkrets. Han har også satt fokus på saker som tradisjonelt ikke har vært viet særlig oppmerksomhet blant republikanske politikere. Dette har etter mitt syn vunnet han mange nye venner på tvers av det politiske spekteret i USA. Han har også knyttet kontakter blant sentrale maktpersoner som kan være viktige å ha på sin side ved et ev. republikansk nominasjonsvalg.

I går var det en artikkel i Aftenposten, og det ser ut til at nå som halvannet år har gått siden jeg skrev mitt innlegg så har flere begynt å få øynene opp for at Paul blir en frontperson i amerikanske politikk fremover. Fra artikkelen:
Han regnes som en sannsynlig kandidat til presidentvalget i 2016, og han er allerede en knapp favoritt til å bli republikanernes kandidat, ifølge et gjennomsnitt av meningsmålingene.
Jeb Bush, storebroren til tidligere president George W. Bush, ligger på annenplass.
– På en måte er Rand Paul for republikanerne i 2014 det Barack Obama var for demokratene i 2006, skriver Ryan Lizza i en lang artikkel om Paul i magasinet The New Yorker.
– Han er partiets fremste pengeinnsamler og den mest omtalte senatoren, han er villig til å uttrykke meninger som er upopulære i sitt eget parti og han er i stand til å skape energi blant unge velgere, fortsetter Lizza.
I 2010 viste 51-åringen at det kan være farlig å undervurdere ham. Da han stilte som senatorkandidat i Kentucky ble han ikke tatt seriøst av partiledelsen. Paul endte opp med å knuse ledelsens utvalgte kandidat.
Siden den gang har han vist at han klarer å imponere store donorer så vel som unge, engasjerte amerikanere. Demokratene er ikke i tvil om at han kan bli en vanskelig utfordrer i 2016.
– Han er den eneste republikaneren som ser ut til å forstå partiets langsiktige strukturelle problemer. Demokratene bør ta det som en liten advarsel, sier Dan Pfeiffer, en av Obamas fremste strateger, til magasinet Time. 
Om det republikanske partiet har en superstjerne, er det for tiden Rand Paul. 
En ting som ikke er nevnt i norsk media er følgende: Rand Paul har i lengre tid nå vært en helt sentral støttespiller for republikanernes minoritetsleder i Sentatet, Mitch McConnell (også han fra Kentucky). Hvis republikanerne vinner flertall i dette valget, og McConnell beholder sin plass i senatet, så kan du være trygg på at en av Rand Paul sterkeste støttespillere frem mot 2016 vil være ingen ringere enn det nye senatets majoritetsleder.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar