Boom Bust

Boom Bust

lørdag 22. november 2014

Kjos og Norwegians kamp mot korporatisme og crony capitalism


I en artikkel på DN.no kan vi lese om Bjørn Kjos og flyselskapet Norwegian som møter kraftig motstand i USA mot sine planer om å bl.a. benytte asiatisk mannskap på flyvninger inn og ut av USA. Motstanden kommer så klart fra proteksjonistiske fagforeninger, flyselskaper og andre grupper som forsøker å verne sine medlemmer og sine interesser mot konkurransen Norwegian byr på.

De bruker som, akkurat som f.eks. taxinæringen i Norge bruker mot Uber, argumentet om at Norwegian "må følge de samme spillereglene som alle andre". Det de så klart ikke sier noe om er at disse såkalte spillereglene fra før av er tilpasset deres interesser og virksomheter, og ikke fasiliterer nyvinninger, innovasjon eller hard konkurranse. Bak det hele ligger det etter mitt syn en frykt for å bli utkonkurrert. Man forsøker å få staten til å ta part og verne mot konkurransen utenfra. For meg er dette rett og slett rasisme, feighet og fremmedfrykt. Man skiller i praksis mellom amerikanske kabinansatte og filippinske kabinansatte, man er for feig til å møte konkurransen fra andre som er villig til å gjøre jobben like godt som en selv men til en lavere pris, og man frykter folk fra deler av verden hvor man har lavere krav til lønn og arbeidsbetingelser.

Kjos representerer for meg i denne saken alles kamp mot korporatisme og crony capitalism. Han kjemper mot fagforeninger og andre særinteresser som med nebb og klær tar alle triks i bruk for å sikre sin trygge posisjon mot konkurranse utenfra. Jeg sier bare en ting her: stå på Bjørn Kjos!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar