Boom Bust

Boom Bust

fredag 7. november 2014

Howard Marks om spådommer, Kina, volatilitet og langsiktighet


Her er et intervju med investoren og forvalteren Howard Marks fra Oaktree Capital Management.

Han blir i intervjuet spurt om utsiktene i Kinas økonomi, og gir uttrykk for at han personlig tror økonomien der vil gjennomgå utfordringer, men at så lenge aksjemarkedet i Kina er priset forholdsvis attraktivt som i dag, så trenger man ikke nødvendigvis bekymre seg så mye for det. Aksjer i Japan er han derimot mer skeptisk til.

Marks synes ikke man skal bruke for mye energi på å spå store makrobevegelser i verden. Han sier at "if you want to se unanimity, look back 12-15 months, everybody was 100% sure that rates would go up, and instead they've gone down. What that proves to me is that nobody knows. It is hard to do good investments based on macro guesses. I don't like to say macro forecasts, macro guesses."

Media og spekulanter bruker utrolig mye tid på å spå hva som skjer de neste timene, det neste døgnet, uken og måneden. Kortsiktigheten gjennomsyrer markedene. Hva kan vi med sikkerhet si om aksjemarkedet (og andre markeder) i morgen, og dagen etter, og deretter, osv.? Veldig lite, foruten en ting, og jeg siterer den historiske bankmannen John Pierpont Morgan: "It will fluctuate." Marks bryr seg lite om at markedene er volatile, og sier at folk bruker alt for mye energi på å tenke på om markedene går opp eller ned i morgen, og sier "you should hold things for the long term that are appropriate for your needs in the long term."

Langsiktighet er noe økonomer og andre ikke ser ut til å inneha i det daglige maset og fjaset rundt oss. De fleste er slik jeg ser det veldig kortsiktige. Er dette uproblematisk? Noen vi si ja, men jeg er nok ikke enig i det, og sier som investoren Peter Thiel, "the problem with never thinking about the long run is that in the long run, the short run becomes the long run."

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar