Boom Bust

Boom Bust

mandag 24. november 2014

Den vestlige verdens tro på fremtiden i en graf

Innimellom alt snakket blant økonomer og media om at land som USA og Storbritannia viser god økonomisk vekst, og at sentralbankenes ekstraordinære inngripen i økonomi og samfunn har fått verden ut av en krise og på vei til mer bærekraftig vekst, så kommer man ofte over informasjon som tegner et annet bilde. Makrotall sier en ting, men "mannen i gata" sier veldig ofte noe annet. Her er en graf som viser fremtidstroen blant folk over hele verden, og hvorvidt de tror dagens unge generasjon vil vokse opp til å få en bedre eller verre finansiell situasjon enn dagens voksne generasjon.

Det er interessant å se at hele 65%, 72%, 79% og 86% av respondentene i hhv. USA, Storbritannia, Japan og Frankrike, svarer at de tror dagens unge generasjon vil vokse opp til å oppleve en verre økonomisk situasjon enn dagens voksne generasjon. I fremvoksende økonomier er fremtidstroen vesentlig mer positiv. Alle disse svarene gir ikke nødvendigvis noen fasit, da det forutsetter en viss grad av selvinnsikt og evne til å forstå tingenes tilstand, men som et minimum tegner dette et mer dystert bilde av den økonomiske tilstanden og trenden i vestlige utviklede industriland enn hva som tegnes av mange økonomer, politikere og media.

(Kilde: Pew Research Center)

2 kommentarer:

 1. Hei. Vet dette er litt off-topic men jeg og samboeren min skal til å bygge vår første bolig sammen.
  Problemet er at vi begge blir skremt av gjeldsgraden vi må forvente å ta på oss selv om vi planlegger å bygge boligen så rimelig som mulig og gjøre det meste av grunn- og sluttarbeidet selv.
  Vi må forvente en gjeldsgrad på mellom 3,5 - 4 ganger inntekten og betale ca. 50% av månedslønnen vår etter skatt på nedbetaling av boliglånet.
  Nå sitter vi her og tenker at det er galskap! Regnestykket går ikke opp dersom vi skal ha råd til forsikringer, bil, støm, mat, eiendomsskatt og kanskje en ferie. Jeg forstår ikke hvordan nordmenn og media forventer videre boligprisstigning slik som vi har hatt de siste 20-årene. Hva ser disse menneskene som vi ikke ser? Er det vi som er idioter, eller er det rett og slett hele Norges befolkning som er blinde av lav rente og høye boligpriser?

  Når det er sagt så fant jeg et amerikansk blogginnlegg fra 2007 som ble oppdatert 2013, men det er litt morsomt å lese mange av kommentarene som står igjen fra 2007 før boligkrakket. Noen mener en gjeldsgrad på 4-5 går fint, mens andre mener at det er galskap. Av en eller annen grunn så føler jeg noen likheter med denne personen Paul som i Februar 2007 skrev følgende kommentar:

  http://www.mymoneyblog.com/4-different-rules-of-thumb-for-how-much-house-you-can-afford.html

  Paul L says:
  February 27, 2007 at 4:55 pm

  People, “rule of thumb”, lets lok at rule of thumb of people who take a house 4-5x a persons salary, I like to call it forclosure. A person that makes $50,000 gross salary cant handle a 2000 a month morgage. Lets figure out weekly salary:
  961.54 a week, minus about 30 % of what the gov’t robs from us $288 which leaves us 673.00 dollars. OK we have to eat lets figure we eat light only 50 dollars a week ok thats $625.00, now lets figure out car Ins. another $25 thats $600 left. Lets not forget about our property tax and you know how jersey loves to rape all of us, $50 thats $2400 a year (NOT IN THIS DAMN STATE) ok thats $550.00 a weak left so far. OK now our company we work for like many other companies today charge for our medical, another $40 gone $510.00 left over. This is looking really grim. OH shoot I have car insurance I have to put gas in the little crapper another 25 dollars a week. OK can’t pay the morgage now. People wake up and hope the housing market tumbles. The houses are not worth the money.
  Everyday people can afford the depts they put themselves into. A morgage isnt for a year it’s 30 yrs. We couldn’t make a $2000 morgage with my numbers really, really low. And besides dont you want Little Johnny to have a good school, or dont you want to retire we have to save money how the hell are we going to do that when we can afford the morgage. Your right we will all be living on the streets. So I say the hell with you and your 4-5x. Thank you have a nice day

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg skjønner godt du føler deg oppgitt. Det er blitt en selvfølge å låne til pipa i dagens Norge. De som ikke henger seg på kategoriseres som tullinger. Det krever noen ganger sterk vilje og mentalitet å stå i mot det som for mange føler som et sterkt press fra sine omgivelser. Personlig mener jeg jo at hele Norge lider av boligfeber, men det betyr ikke nødvendigvis at jeg sterkt vil råde folk mot å kjøpe sin egen bolig. Dersom folk gjør det med det motiv å bli rik på boligprisøkning derimot, så vil jeg fraråde det. Motivene bør være "de rette", og ikke basere seg på spekulasjon. Samtidig er det særdeles viktig at man regner over hva det faktisk vil koste en å kjøpe bolig og ha et stort boliglån. Man må passe på at privatøkonomien tåler det, og at man ikke risikerer å gå på en stor smell som kan få katastrofale følger for seg selv og sine nærmeste. Det er også snakk om prioriteringer. Ønsker man å bruke all sin inntekt i lang tid på å betale for en bolig, eller ønsker man å ha mulighet til å bruke penger også på andre ting. Her er preferansene ulike hos folk. Lykke til hva enn dere gjør.

   Slett