Boom Bust

Boom Bust

onsdag 26. mars 2014

Studieboblen


I minidokumentaren The College Bubble Documentary får vi se hvordan amerikanske studenter drukner i studielån og hvordan stadig flere begynner å misligholde de. Ignorer reklamen for de finansielle "rådene" produsentene av dokumentaren forsøker å selge, men noter deg likevel hva som blir sagt. Her er det mye riktig og viktig.


I juni i fjor skrev jeg innlegget Studielån blir USAs største pengemaskin? Det som fremkommer i minidokumentaren er på ingen måte noe nytt for oss med hodet skrudd godt fast mellom skuldrene. I innlegget skrev jeg bl.a. følgende:
Det har vært en massiv vekst i studielån de siste årene, og fordi flere og flere begynner å misligholde sine lån. I tillegg ser vi at veldig mange av de nye jobbene som skapes i USA er i lavtlønnede yrker, som kan bety at folk vil få problemer med å betale tilbake sine store studielån. I tillegg er det mange som utdannes rett inn i arbeidsledigheten, med fullstendig bortkastede utdanninger som ikke gir de kompetanse som etterspørres i markedet.
I mars i 2012 skrev jeg innlegget Studielån - den glemte gjelden? Her skrev jeg om studielånene i USA og sammenlignet tilstanden der med hva vi ser her hos oss i Norge. Jeg skrev bl.a.:
I USA var utestående studielån per lånetaker (college graduates$25 250 i 2010. Dette utgjør etter gjennomsnittlige valutakurser for 2010 (USDNOK 6,05) NOK 152 762. Sett ut i fra disse tallene så gruser vi amerikanerne! Jegsammenligner 2011-tall (Norge) mot 2010-tall (USA) her, så la oss legge til 5% på de amerikanske studielånene (i tråd med den %-vise økningen året før), slik at de basert på gjennomsnittlige valutakurser for 2011 (USDNOK 5,61), blir USD 26 512, eller NOK 148 735. Våre studielån er med andre ord ca. 40% større per lånetaker! Hva var det Gro sa? Det er typisk norsk å være best! "Best"...
Og når vi ser overskrifter i amerikansk presse om rekordstor studentgjeld, så kan vi her på berget slå oss på brystet og skryte av at vi slår disse gjeldsslavene der borte i USA! Med god margin!
Gjeldsfesten lever videre, og Norge er langt i fra noe unntak.

3 kommentarer:

 1. Noen vil vel kanskje gå så langt som å påstå at vi er verdensmestere i gjeld. Norsk gjeld er høy, og gjeldsveksten blant husholdningene er fortsatt rundt 7% i året, langt over inntekstveksten. Tidligere hadde vi i alle fall en vis inflasjon og inntekstvekst, men nå øker gapet enda raskere.

  For å gjøre ting værre er gjeldsfordelingen slik at unge som har de laveste lønningene (pga lav ansenitet) også har høyest gjeld i forhold til egenkapital, og de som har aller minst for i tillegg topplån fra husbanken. Det er virkelig lagt opp til en perfekt storm.

  SvarSlett
 2. Du burde holde deg for god for å sammenligne nominell gjeld som sporer seg fra ulike økonomier - i det minste fall kommentere dette når du refererer et gammelt innlegg.

  Bortsett fra dette, er jeg helt enig med hva du skriver.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kan du utdype litt hva du mener? Hvordan burde jeg presentert tallene etter ditt syn, og hvorfor burde jeg kommentert dette fordi det var et gammelt innlegg?

   Slett