Boom Bust

Boom Bust

søndag 2. mars 2014

Kinesere kjøper masse gull


I 2013 kjøpte folk i Kina enorme mengder gull. Tall fra World Gold Council tilsier at konsumenter i Kina kjøpte 1066 tonn med gull i fjor, opp 32% fra året før. Bloggeren Koos Jansen som følger gullmarkedet i Kina tett anslår den totale etterspørselen etter gull i Kina i fjor å være på ca. 2500 tonn. Dette inkluderer 2181 tonn levert ut fra Shanghai Gold Exchange og en antakelse om at den kinesiske sentralbanken i tillegg kjøpte ca. 300-400 tonn. (PBOC melder ikke offisielt om hvor mye de kjøper og siste oppdatering kom tilbake i 2009.) Dette er ikke langt fra å være like mye nytt gull som ble produsert verden over i 2013.

Det siste året er det rapporter som tyder på at store mengder gull har blitt solgt unna i vestlige land som f.eks. Storbritannia, sendt til Sveits for å smeltes om til barrer av andre størrelser og så sendt videre til Asia og Kina. Trenden er at gullet skifter eiere fra vesten til østen.

Hvorfor kjøper kinesere så mye gull? Kina har som kjent siden den gang hatt en massiv kredittekspansjon og prisveksten i samfunnet er nok høyere enn hva myndighetene rapporterer. Folk skjønner dette og det skal vel ikke stor fantasi til for å forstå at folk ønsker å sikre sine verdier i eiendeler hvor verdien ikke kan vannes ut av myndighetene på samme måte som for landets valuta Renminbi. Kineseres bevissthet rundt problemet inflasjon utgjør gjenspeiles i et
paper skrevet av den nye vise-sentralbanksjefen i USA, Stanley Fischer, tilbake i 2000. Her viser Fischer og William Easterly at av alle landene i deres utvalg så er det folk i Kina som i størst grad peker på inflasjon som et nasjonalt problem. Fra Inflation and the Poor:


Dette er gamle tall, men gitt at holdningene er noenlunde de samme i dag så kan dette være en grei illustrasjon på hvorfor folk i Kina kjøper mye gull.

Av andre land som så på inflasjon som et stort nasjonalt problem ser vi f.eks. også India, som i 2013 var verdens nest største konsument av gull. Under er en video om hvorfor kinesere kjøper mye gull.


Som en liten kuriositet kan det nevnes hva hovedkonklusjonen i Fischers og Easterlys rapport var:
"the poor are more likely than the rich to mention inflation as a top national concern."

3 kommentarer:

 1. hvor fort tror du gull vil stige når verdens folk skjønner at det er best å skaffe seg litt gull;)
  for ikke å snakke om sølvprisen,der er mengden kjøpere millioner på millioner flere;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvis/når folk først får øynene opp for dette så vil prisen kunne endre seg meget raskt. Det er jo slik markedene ofte er. Det utvikler seg eufori og "alle" skal kjøpe. Så ender det hele med en vertikal prisutvikling oppover, som avsluttes med en priskollaps. Når dette skjer er ikke godt å si, men jeg tror vi en dag får se adskillig høyere edelmetallpriser enn i dag, og et tidspunkt hvor man bør selge det man har.

   Slett
 2. Personlig så tror jeg dollaren kommer til å kollapse. Kina bygger opp gull reserver som de kanskje endag kommer til å bruke som en standard hvor Kinesisk Renminbi knyttet til gull blir den nye verdens (reserve) valutaen...

  SvarSlett