Boom Bust

Boom Bust

lørdag 15. mars 2014

Ikke la deg lure av bank- og finansfolk


I går var jeg ute i lystig lag og snakket med noen som for mange år siden investerte i et finansprodukt som de ble anbefalt av en rådgiver i sin lokale bank og som i etterkant viste seg å være en pil råtten investering som fra starten av var dømt til å gå med tap. Det som slår meg når jeg snakker med mennesker med lignende opplevelser er at alle har en særdeles stor tillit til sin bank, og en liten evne og vilje til å undersøke hva de plasserer pengene sine i. Dette er farlig.

Rådgiver er et veldig misvisende begrep. Folk i bank- og finansvesenet er i det store og hele ikke noen som gir deg gode råd. De er derimot folk som meler sin egen kake og prioriterer sin egen avkastning på bekostning av deg. Et mer korrekt navn på disse såkalte "rådgiverne" er selgere. De har som mål å selge mest mulig på kortest mulig tid for å tjene mest mulig penger på kortest mulig tid. De er som moderne økonomiske keynesianerne mest opptatt av hva som skjer på kort sikt, og gir fullstendig blanke f**n i hva som skjer på lang sikt.

Du må vite en ting. Aldri stol på en økonom eller selger i dress. Ofte er dette ulver i fåreklær. Lytt gjerne til hva de har å si, for all del, men ta ingenting for sannheter og stol kun på deg selv. Dess mer profitabelt og dess mindre risikabelt noe gis inntrykk av å være, dess mer skeptisk bør du bli. Lettjente penger finnes det lite av. En selger som skal hjelpe deg med å bli rik og "spare fornuftig" bør du skygge unna. Stol. Ikke. På. Noen.

En investor jeg har god sans for, Seth Klarman i Baupost Group, skriver i (verdens dyreste økonomibok?) Margin of Safety: Risk-Averse Value Investing Strategies for the Thoughtful Investor følgende om Wall Streets og dermed implisitt hele bank- og finansbransjens skjulte agenda:
"A great many of those who work on Wall Street view the goodwill or financial success of clients as a secondary consideration; short-term maximization of their own income is the primary goal. (...) Financial intermediaries - Wall Street investment bankers and institutional investors - stand to benefit the most from financial-market innovations. (...) Investors must never forget that Wall Street has a strong bullish bias, whih coincides with its self-interest. (...) When a Wall Street analyst or broker expresses optimism, investors must take it with a grain of salt. (...) It is easy for Wall Street to be bullish. A few optimistic assumptions will enable a reasonable investment case to be made for practically any stock or bond. The problem is that with so much attention being paid to the upside, it is easy to lose sight of the risk."
Ikke plasser pengene dine i noe du ikke forstår deg på. Undersøk selv grundig hva du blir forelagt av investeringsforslag før du ev. investerer noe av pengene dine i det. Ikke ta andre folks ord for god fisk. Aldri stol fullt og helt på en økonom eller selger i dress som skal selge deg en finansprodukt eller noe som helst annet. Stol kun på deg selv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar