Boom Bust

Boom Bust

fredag 21. mars 2014

EU til kamp mot skatteunndragelse

E24 kunne vi nylig lese om at EU-landene nå ser ut til å bli enige om nye regler som skal brukes for å slå ned på skattesvindel og skatteunndragelse. Fra artikkelen:
Luxembourg og Østerrike har lenge strittet imot, men torsdag kveld gjorde EU-president Herman Van Rompuy det klart at de 28 EU-landene er enige. Nye regler skal sørge for automatisk utveksling av kontoinformasjon.
Dette er helt nødvendig for å gjøre landene i stand til å slå hardere ned på skattesvindel og skatteunndragelse, sier Van Rompuy.
EU mener Unionens land går glipp av enorme summer hvert år i som følge av skatteunndragelser. En beregning viser at det kan dreie seg om hele 1.000 milliarder euro i året.
Jeg har et tips til EU og andre skattefanatikere om et par personer som kan se ut til å ha en forkjærlighet for skatteunndragelse og som kanskje burde gås nærmere etter i sømmene:


Fra The Guardian:
Christine Lagarde, the IMF boss who caused international outrage after she suggested in an interview with the Guardian on Friday that beleaguered Greeks might do well to pay their taxes, pays no taxes, it has emerged.
As an official of an international institution, her salary of $467,940 (£298,675) a year plus $83,760 additional allowance a year is not subject to any taxes.

Fra VG:
Jens Stoltenberg får moderat sjefslønn, men en del luksus hvis han blir generalsekretær i NATO. Men sjefen for NATO har ikke eget fly!
Lønnen er vel og merke uten skatt, som en NATO-leder slipper å betale. 
Det betyr at verdien av den er godt over to millioner kroner. 
Så klart, debatten om skatteunndragelse blir noen ganger litt surrealistisk. Utgangspunktet for debatten ser for mange ut til å være at dine verdier først og fremst er statens eiendom, og at alle mennesker som forsøker å minimere sine skatteutgifter er umoralske og grådige. Skattelettelser fremstilles som at man "gir" penger til folk, når det snarere tvert i mot er at man kun tar litt mindre penger enn tidligere fra folk. Lavskatteland kritiseres og det kreves at de øker sine skatter for å komme på samme nivå som sine naboland, istedenfor å roses for å klare å drive sitt statsapparat til en rimeligere pris enn andre.

Ja, så hjernevasket har vi blitt i mange land at vi åpent sier at vi liker høye skatter fordi dette gir oss så mye "gratis" tjenester. Ingen tenker i særlig grad over at om de beholdt skattepengene sine så kunne de med høy sannsynlighet faktisk selv kjøpt alle disse tjenestene, og mer til, fra det private markedet, hvor tjenestene attpåtil kunne blitt produsert på en bedre, mer effektiv og billigere måte enn hva staten klarer.

1 kommentar: