Boom Bust

Boom Bust

mandag 10. mars 2014

EconPop gir oss økonomisk lærdom fra Dallas Buyers Club


Glimrende. Det er hva jeg kan si om den nye produksjonen fra de som stod bak musikkvideoene om Friedrich August von Hayek og John Maynard Keynes. EconStories har nå laget EconPop, en Youtube-serie som lærer folk om økonomi basert på populære filmer, tv-show og annet fra underholdningsindustrien. I første episode tar de for seg den nye filmen Dallas Buyers Club som handler om en person som får HIV-diagnose med beskjed om at han har 30 dager igjen å leve. Det finnes medikamenter som gjør at han kan forlenge levetiden, men disse er ikke godkjente i USA, så han drar til Mexico for å få tak i de. Så kjøper han masse medikamenter og selger til folk i USA så de også kan forlenge sine liv. Dette gjør han så klart ikke uten å komme på kant med lovens lange arm.

Her er traileren for filmen Dallas Buyers Club:


Her er den første episoden av EconPop, hvor komikeren Andrew Heaton gir oss den økonomiske lærdommen fra filmen:


En vanlig nordmann vil lære mer økonomi av disse 8 minuttene enn uendelig mange timer med å høre en sjevøkonom snakke. 

Andrew Heaton snakker bl.a. om det han kaller for regulatory capture. Kort fortalt er dette når en regulator/tilsyn skjermer en bransje eller visse selskaper for konkurranse. Jeg har selv skrevet om dette tidligere, og da relatert til finanstilsyner som skjermer bank- og finansnæringen gjennom sitt evig voksende regelverk. I innlegget Har tilsynsmyndighetene utviklet Stockholmsyndromet? skrev jeg bl.a.:
Jeg har lenge ment at finanstilsyner ikke straffer banker og finansinstitusjoner for dårlig drift, men snarere gjør sitt beste for å hjelpe de å tjene penger. (Les mine tidligere innlegg om dette herherher og her.) På mange måter mener jeg tilsynsmyndighetene gjør dette ubevisst. De tror de holder bankene i ørene og passer på finansmarkedet, men i realiteten bidrar de til å gjøre banker til den mest beskyttede industrien i samfunnet. De lager enormt omfattende regelverk og gjør det umulig for nye aktører å komme inn på markedet og konkurrere mot de etablerte bankene.
Det stadig voksende regelverket gjør at banker må ha enorme mengder advokater og compliance-medarbeidere som sørger for at banken overholder alle reglene. Dette gjør det umulig for nye aktører å etablere bankvirksomhet. Ingen bedrift kan starte opp med flere titalls compliance-medarbeidere og advokater fra dag 1. Det koster jo enormt med tid og penger.
EconStories har laget masse gode videoer. Youtube-kanalen deres finner du her. Klassikerne er videoene om Hayek og Keynes, som du finner i et tidligere innlegg jeg skrev om disse. I tillegg har de denne glimrende videoen med julesanger om økonomiske feilslutninger, som burde blitt spilt på alle bankers og politiske partiers julebord:

1 kommentar:

 1. Andrew Heaton sammen med Steven Horwitz og Paul Cantor diskuterer også Dallas Buyers Club i en podcast: Paul Cantor Discusses ‘Dallas Buyers Club’.

  Mark Thornton ved Ludwig von Mises Institute gir også oss lærdom fra Dallas Buyers Club i en artikkel: When the FDA Declared War on a Texas AIDS Patient.

  To artikler, hvorav den første er en filmanmeldelse, fra Reason om Dallas Buyers Club: Dallas Buyers Club and Ender’s Game og Kill the FDA (Before It Kills Again!): Dallas Buyers Club.

  Forannevnte Cantor har forfattet Invisible Hand in Popular Culture: Liberty vs. Authority in American Film and TV, og Mises-artikkelen Cartman Shrugged: The Invisible Gnomes and the Invisible Hand in South Park (en økonomisk leksjon fra South Park) er et utdrag fra boken.
  Et klipp fra South Park: What goes on behind closed doors (via Mises Institute).
  «Consider the 1998 "Gnomes" episode -- possibly surpassing Milton Friedman's "Free to Choose" as the classic defense of capitalism -- in which the children of South Park, Colo., get a lesson in how not to run an enterprise from mysterious little men who go about stealing undergarments from the unsuspecting and collecting them in a huge underground storehouse.» - Obama and the 'South Park' Gnomes, WSJ, 2009
  Reason: 3 Reasons All Kids Should be FORCED to Watch South Park! og Should Kids Really Be FORCED to Watch South Park? og Goin' Down to South Park samt South Park Refugees.

  Med alt som er nevnt over, og det faktum at til og med NRK tillater såpass sterk kritikk av velferdsstaten som det Lilyhammmer er, er kanskje ikke situasjonen helt bekmørkt for fred og frihet.

  SvarSlett