Boom Bust

Boom Bust

tirsdag 18. mars 2014

Bill.mrk. Desperate Boligprodusenter


Det begynner å bli et ganske trist og patetisk skue dette. Boligprodusentenes Forening, representert ved Administrerende Direktør Per Jæger, blir mer og mer desperat for hver måned som går. De opplever at boligprodusentene sliter med å få solgt produktene (boligene) de har produsert. Nå roper de derfor høyt på hjelp fra banker og skattebetalerne for at disse skal dele ut lavrentepenger til boligkjøperne slik at de skal kunne by opp nyboligprisene til mer lønnsomme nivåer for boligprodusentene.

Fra E24:
- Vi har ikke fått bankene til å fungere godt nok, det er nok hovedgrunnen, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening.
- Vi har sikkert også et for høyt kostnadsnivå på det vi har produsert. Men det er helt tydelig at det er kunder i markedet, det ser vi på at Husbanken allerede har over 5000 søknader inne så langt i år, sier han.
- Jeg skjønner at de har skrevet noen brev og har kommet så langt, men jeg tror fortsatt at vi må reise debatten på dette med ti prosent. Det de har gjort kan hjelpe, men vi har ikke sett noe til det enda, sier han.
- Jeg tror at regjeringen må gjøre tiltak når de ser at dette fortsetter, sier han. 
Boligprodusentenes Foreningen krever også at myndighetene øker rammene til Husbanken med 10 milliarder i inneværende år.
Husbanken har 20 milliarder til disposisjon i år, men Jæger vil altså at rammen utvides til 30 milliarder.
Ifølge ham har Husbanken nesten brukt opp midlene sine for året allerede. Han viser til at det allerede har kommet inn 5493 søknader så langt i år.
I 2012 hadde Husbanken 20 milliarder kroner til disposisjon - da ga de 5287 tilsagn om lån. 
Jeg blir litt flau på disse folkene sine vegne. Jeg håper for deres egen del at de er lykkelig uvitende om sin åpenbare og flaue desperasjon. Jeg har skrevet om denne foreningen tidligere i innlegget Boligprodusentene med krav til myndighetene. Her har de altså vanskeligheter med å få solgt produktene sine, og så skylder de på banker og staten og krever at disse stiller opp med mer lån til potensielle boligkjøpere. De krever at resten av samfunnet stiller opp med finansiering for deres kunder og at deres kunder tar på seg enda mer gjeld slik at de selv kan leve videre med den inntjeningen de åpenbart mener er deres lovgitte rett. Hva om de heller fokuserer på å kutte kostnadene sine slik at de kan selge rimeligere produkter, slik alle andre produsenter av varer og tjenester må gjøre i en lignende situasjon? 

Tenk om andre produsenter av varer og tjenester holdt på slik, det ville jo bare blitt sett dumt på. Dette er på sett og vis som om Rema 1000 skulle henvende seg til myndighetene straks salget deres begynte å falle, og kreve at staten utleverte "gratis" matkuponger til alle og enhver slik at de kunne bruke disse på Rema 1000 og dermed holde matvaresalget og Rema 1000 sin profitt oppe. Et slikt krav ville så klart bare blitt ledd av og forkastet uten overhodet å bli tatt seriøst, men med Boligprodusentenes Forening så er det sannsynligvis folk som faktisk lytter seriøst til de og vil ta deres krav til vurdering. 

Dette er nok hvordan et drømmescenario for Boligprodusentenes Forening ville sett ut:


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar