Boom Bust

Boom Bust

tirsdag 5. november 2013

Om bazookaer bak ryggen


I går leste jeg et innlegg i Finansavisen skrevet av sjevøkonom Harald Magnus Andreassen. Her tok han frem en ofte brukt klisjé, nemlig at om man gjør det klart for folk at man har en bazooka bak ryggen, så blir folk så skremt bare av tanken på dette og lar derfor være å gjøre på noe uønsket, slik at man slipper å bruke bazookaen sin i det hele tatt.

Andreassen skrev om at sentralbanken i Eurosonen burde kutte renten, gi bankene billigere finansiering og innføre pengetrykking slik som USA og andre (såkalte kvantitative lettelser). Med andre ord i praksis mer av alt det som har ført økonomien i mange land inn i det uføret de allerede er i. Easy money er sjevøkonomers favorittmetode for å gjøre økonomien "bedre" (mens det som jeg har skrevet før altså bidrar til det motsatte). Folk med hodet godt festet mellom skuldrene ser gjennom dette tåkepratet og inkompetansen.

Det jeg bet meg merke i, utover det normale våset som ofte kommer fra sjevøkonomer, var at Andreassen beskrev sentralbanksjef Mario Draghis uttalelse om at han ville gjøre "whatever it takes" for å redde euroen. Andreassen skrev:
"'Whatever it takes', sa sentralbanksjef Draghi i fjor sommer, da han sa at for å berge euroen var ESB beredt til å kjøpe statsobligasjoner i utsatte land. Han ville gjøre det om land ba om det og nabolandene aksepterte det. Det ble ikke nødvendig å kjøpe, fordi markedet forsto at han hadde en bazooka bak ryggen, godkjent av tyskerne. Renten i kriselandene har stupt, og de kan overleve, med euroen."
Dette uttrykket stammer fra da tidligere finansminister i USA, Hank Paulson, i en høring i kongressen i USA den 5. juli 2008 ba om fullmakt til å bruke enorme beløp på å sikre de halvstatlige utlånsinstitusjonene Fannie Mae og Freddie Mac:
"If you have a bazooka in your pocket and people know it, you probably won't have to use it."
Paulson håpet at når aktørene i finansmarkedet visste at han hadde masse penger tilgjengelig for å sikre Fannie Mae og Freddie Mac, så ville de bli beroliget og ikke bli nervøse for selskapenes soliditet, og således gjøre at Paulson kunne unngå å bruke bazookaen sin i det hele tatt. Ting gikk dog ikke helt som Paulson hadde håpet, og kun to måneder senere måtte han bruke bazookaen sin, og redde utlånsinstitusjonene med pengene han hadde.

Senere var budskapet fra Paulson som følger: "You all can be darn glad you gave us the bazooka because we needed it."

The bazooka


Sjevøkonomer, politikere og sentralbanksjefer har en enorm tro på at tillitt kan redde deres fantasiverden. Så lenge folk har tillit til ting de sier og gjør så ordner alt seg. På kort sikt kan nok dette stemme, men om tilliten blant folk hviler på en seng av løgn og bedrag fra disse maktpersonene, så vil realiteten en dag befeste seg i form av mistillitt, og vips, så var fantasiverden nettopp det: kun en fantasi.

Det er som jeg har skrevet om før. Disse menneskene er det man kan kalle for confidence men. De er avhengige av tillit blant folk. Jeg tror tilliten til sjevøkonomer, sentralbankene og politikere sakte men sikkert tynnes ut. Flere og flere vil med tiden få opp øynene for spillet de spiller og den inkompetansen de utøver. Den dagen tilliten er tilstrekkelig tynnslitt så vil vi forhåpentligvis få noen reelle endringer til det bedre i økonomien. Kanskje vil vi få noe som ligner på ekte kapitalisme, uten enorm statlig innblanding og tidvis fordelsbehandling av utvalgte industrier og selskaper. Uten kriser endres ingen ting. Disse menneskene i sentralbankenes høyborger og de etablerte politiske maktposisjoner ønsker helst at ting skal forbli som de er. De ønsker å beholde status quo (les f.eks. mitt innlegg Never touch the money system!). Mye av det de gjør bidrar til større problemer i fremtiden, og som jeg skrev som tilsvar til en kommentar på et tidligere innlegg jeg skrev, så kan dette være veldig bra:
Ja det er synd de praktiserer en slik pengepolitikk. Likevel, om vi skal prøve å se glasset som halvfullt istedenfor halvtomt, så vil jo en ubrukelig pengepolitikk raskere bidra til at flere mennesker vil få opp øynene og innse dette, og kanskje også tilegne seg kunnskap som bidrar til at de slutter å støtte opp under status quo.
Aldri så galt at det ikke er godt for noe. Det er viktig å se positivt på ting, selv om det er akk så frustrerende å lese og se alt våset som kommer fra sjevøkonomer, sentralbanksjefer og politikere.

2 kommentarer:

  1. Veldig interessante innlegg du har hatt i det siste. Ekte informasjon. Mange takk.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for denne tilbakemeldingen. Det gleder meg å høre at du synes noe av det jeg skriver er interessant.

      Slett