Boom Bust

Boom Bust

mandag 29. juli 2013

Recovery? Realitetene i USA er ikke gode

SJEVøkonomer, politikere og andre forståsegpåere sier at USAs økonomi er i bedring og trekker i riktig retning. Du har så klart noen pessimister (realister?), men disse er i et klart mindretall. I så måte kommer en fersk artikkel fra Associated Press som en viktig realitetssjekk for mange. Her fremkommer det nokså klart at økonomien i USA er og lenge har vært i en periode med reell svekkelse, og at svært mange amerikanere har opplevd å slite økonomisk og å være avhengig av pengestøtte fra staten.

Fra artikkelen:
WASHINGTON (AP) — Four out of 5 U.S. adults struggle with joblessness, near poverty or reliance on welfare for at least parts of their lives, a sign of deteriorating economic security and an elusive American dream.
Survey data exclusive to The Associated Press points to an increasingly globalized U.S. economy, the widening gap between rich and poor and loss of good-paying manufacturing jobs as reasons for the trend.
The findings come as President Barack Obama tries to renew his administration's emphasis on the economy, saying in recent speeches that his highest priority is to "rebuild ladders of opportunity" and reverse income inequality.
Dette er så klart noe annet enn det den amerikanske presidentens administrasjon prøver å skape inntrykk av. For 3 uker siden uttalte den følgende:
"In the four years since the recession ended in June 2009, the economy has added 5.3 million jobs, thanks to the resilience of the American people and policies like the Recovery Act, which helped bring the recession to an end and put us on the path to recovery. With the recovery gaining traction, now is not the time for Washington to impose self-inflicted wounds on the economy. The President will continue to press Congress to act on the proposals he called for in his State of the Union address to make America a magnet for good jobs, help workers obtain the skills they need for those jobs, and make sure that honest work leads to a decent living.
Realitetene i både USA og andre vestlige land er nok verre enn politikere og økonomer gir inntrykk av. Dette er nok en kombinasjon av uvitenhet og et ønske om å ikke si sine velgere de harde fakta. Hard fakta vinner ikke stemmer. Røde roser og store lovnader om gull og grønne skoger er politikernes vei til makten.

Parallelt med dette ser vi i disse dager noe annet foregå i USA. Presidenten skal velge en ny sentralbanksjef. For mange er det ingen kobling mellom disse tingene, men for meg er det en helt klar kobling. I mine øyne er det pengesystemet hvor sentralbankene styrer showet som ligger til grunn for mye av det vi ser av svekkelse av realøkonomiene (i tillegg til tullete påfunn fra politikere for å gjøre det vanskeligere å drive forretning og være et fritt individ i samfunnet). Jeg gir også sentralbankene skylden for at ulikhetene i samfunnene øker og at vi har beveget oss over i et forbrukersamfunn som er til ugunst for natur og klima.

President Obama forteller sitt folk at han vil velge en sentralbanksjef som vil opptre "in service of the lives of ordinary Americans getting better." Dette høres jo fint og flott ut, men er bare vås. Ryktene skal ha det til at valget står mellom to kandidater, Janet Yellen og Lawrence Summers. I praksis er begge disse to pengetrykkekåte mennesker som sies å være enda mer pengetrykkekåte enn den nåværende sentralbanksjefen Ben Bernanke. Dette vil jo så klart være bra for finansdepartementet i USA når de skal finansiere sitt budsjettunderskudd. Det er bare å ringe sentralbanken så stiller de med ferske dollar. Alt snakk om uavhengige sentralbanker er for oss med hodet godt plantet mellom skuldrene bare vås og svada. Denne uavhengigheten eksisterer bare i SJEVkonomers verden. Du må ikke ett sekund tro de er uavhengige.

I mine øyne er som sagt mye av forklaringen for hvorfor ulikheter i samfunnet øker at vi har et pengesystem som ikke ligner grisen. Hvor er vel logikken i at sentralbanker og private banker skal få lov til å lage penger ut av løse luften og distribuere dette etter eget godebefinnende? Hvorfor skal disse pengene påtvinges oss mennesker gjennom lovverket som tvunget betalingsmiddel når vi skal handle?

Hvorfor er da så få som snakker om nettopp dette helt grunnleggende viktige temaet? Vel, det er nok fordi så mange personers makt, velstand og formue avhenger av at ting forblir som de er. De har ingenting å vinne på å snakke om dette. Jeg har tidligere skrevet om økonomen Bernard Lietaer som sa følgende:
"You have to understand, we exist, BIS, central banks, the IMF, the World Bank exists, only for one purpose, to keep the system going as it is, not to improve it. It is the lobby for the status quo."
Nobelprisvinnende økonomer snakker aldri om dette, og som Lietaer påpekte, så er grunnen (med Paul Krugmans ord):
"Never touch the money system! (...) You are killing yourself academically if you touch the money system!" 

4 kommentarer:

  1. ja ja, detroit er jo ett prakt eksempel på den økonomiske "oppturen" USA opplever for tiden...

    SvarSlett
    Svar
    1. Detroit er kanskje på sett og vis en illustrasjon på USAs økonomi. Gradvis svekkelse av produksjonsindustrien, økende utgiftsforpliktelser som ikke kan gjøres opp for i det lange løp, osv.

      Slett