Boom Bust

Boom Bust

tirsdag 30. juli 2013

Peter Schiff: Vi ser ikke at økonomien svekkes fordi inflasjonen måles feil


Mannen som man skal være forsiktig med å le av, Peter Schiff, sier i sitt siste intervju noe jeg skrev om i går. Han sier at økonomien i USA er i svekkelse, og grunnen til at man ikke ser dette i de økonomiske måltallene er fordi den offisielle prisinflasjonen er lavere enn hva som er realiteten.

I gårsdagens innlegg Hotellmagnat om USAs såkalte recovery og inflasjon skrev jeg bl.a.:
Wynn sier altså også at han tror prisinflasjonen i USA er på (over!) 10%. Husker du jeg skrev Tullet Prebon om USAs økonomi: I en depresjon siden 2000? Tullet Prebon hadde beregnet USAs BNP utvikling men med høyere prisinflasjon enn de offisielle tallene, og konkluderte med at USA egentlig har vært i en depresjon siden 2000De konkluderte som følger:
Understated inflation (...) may (...) have resulted in economic growth being reported over a long period in which the American economy has really been shrinking, not growing.
Once adjustment is made for the distortion of inflation, growth in American real GDP since over the last decade presents a gravely disturbing picture (...) the United States has been in almost permanent recession since 2000, with real GDP falling year after year, and declining sharply over a ten-year period. 
I sitt siste intervju sier Peter Schiff at "the reason it feels like a recession to so many people, is because it is. The labour force is contracting. (...) The economy is shrinking, it's just that we can't see how much it is shrinking, because we are measuring it with a bad ruler. Because the GDP deflator is too low."

Hvis du lurer på hva Schiff i praksis sier her, så er det han mener at prisstigningene i USA måles feilaktig lavere enn de i realiteten er.

Det er slik at når man skal måle hvor mye størrelsen på økonomien vokser over en gitt periode, så summerer man kort fortalt sammen verdien av alle varer og tjenester produsert i landet i perioden. Så ser man om denne summen er større enn i foregående periode. Er den større enn tidligere, så anser man økonomien for å vokst. Men, før man setter to streker under svaret må man derimot ta i betraktning at prisene på varer og tjenester generelt kan ha steget. Hvis man ikke tar hensyn til dette ville det sett ut som om økonomien styrket seg kun fordi prisene steg. Man justerer derfor summen man kom frem til med den generelle prisøkningen i økonomien. Denne prisøkningen kalles for det som Schiff omtaler som "GDP deflator", som kort fortalt er den målte prisøkningen på alle varer og tjenester i et land. Hvis denne målte prisstigningen måles lavere enn det som er den reelle prisstigningen i samfunnet, så vil de offisielle tallene for BNP-vekst gi et feilaktig positivt bilde av økonomiens utvikling. Dette er det Peter Schiff mener vi er vitne til.


Husk, vær forsiktig med å le av Schiff selv om han sier ting du synes er tullete og ikke tror på. Folk har nemlig gått i denne fellen før. Som Anonym kommenterte på gårsdagens innlegg:
"Det er også rart hvor fort folk glemmer, de lo av Peter Schiff før 2008 og nå ler de av han igjen... Senest i Norske medier for ett par dager siden. Håper han har gjort høyere veddemål enn en "penny" denne gangen, for han har nok rett igjen er jeg redd."

1 kommentar:

  1. Nå vet jeg ikke om dette er riktig, men her er en link jeg kom over ang inflasjon i usa.
    http://www.shadowstats.com/alternate_data/inflation-charts

    Kort fortalt: Formelen for inflasjon endrer seg med tiden og her har de regnet ut inflasjon de siste tiår med formelen de brukte i 1980. Den viser at inflasjonen en del høyere enn de offisielle tallene.

    SvarSlett