Boom Bust

Boom Bust

tirsdag 30. juli 2013

En logisk brist i "et av de sunneste land i verden"


Noen ganger må jeg bare klø meg litt i hodet og se noen ekstra ganger på det jeg nettopp leste. Dagens artikkel på E24 om at Norge er det landet i OECD (en samling på 34 i-land) som bruker mest offentlige penger på sitt helsevesen hører til disse tilfellene.

Nå tenker kanskje mange at, oi, vi bruker masse penger på helsevesenet vårt, dette er jo kjempebra, dette viser at vi satser på helse, vi er så flinke, det er typisk norsk å være best! Det er så klart vås.

Det er ikke om å gjøre å bruke mest penger, men å bruke penger best. Om jeg betaler 500 kr for en banan i butikken så betyr ikke det at jeg er mye mer opptatt av helse enn en som betaler 5 kr. Det betyr rett og slett bare at jeg er en pengesløsende idiot.

Det som gjør at jeg klør meg i hodet er at artikkelen like etterpå nevner at "Norge har noen av verdens sunneste innbyggere," med få røykere, lavt alkoholkonsum og en lav andel mennesker som er overvektige. Hva er det som er galt med dette bildet? Vi er noen av verdens sunneste mennesker, men likevel bruker vi mest penger i OECD på helsevesenet vårt? WTF?! Ren logikk tilsier jo at vi med dette skulle bruke mindre penger på helsevesenet enn mange andre land.

Legg merke til politikerne når de snakker om helsevesen (og de fleste andre ting for den saks skyld). De snakker om hvor mange milliarder de har brukt på å forbedre helsevesenet. Dette illustrerer hvordan de tenker. For de er mer penger brukt identisk med bedre kvalitet. For de er en banan til 500 kr hundre ganger bedre kvalitet enn en banan til 5 kr. Disse menneskene er på mange måter pengesløsende idioter.

Saken minner meg om en historie jeg hørte om en av mine venner som er lege på et norsk sykehus. Han var relativt fersk i sin jobb, men begynte å irritere seg over at behandlingene gikk så sakte, og at de var lite effektive. Han kom med flere forslag til å forbedre effektiviteten. F.eks. foreslo han at man kunne utføre flere av de samme type operasjonene etter hverandre, istedenfor om hverandre i hytt og pine, slik at man kunne slippe å endre hele sammensetningen på legeteamet og kunne optimalisere vaktlistene og slippe å bytte ut unødvendig mye operasjonsutstyr og gjøre unødvendig ekstraarbeid. Forslaget ble raskt slått ned av de andre mer erfarne kolleger. Det var nemlig ikke slik de pleide å gjøre det der. For de var status quo hellig. Endringer var en uting. Ja, litt sånn som pengesystemet er for økonomer, politikere og andre i finansbransjen i dag.

Jeg har vanskeligheter for å tro at det norske helsevesenet er verdens beste. Jeg har ikke tilstrekkelig informasjon eller erfaring til å gi noe svar på dette, men det skal lite fantasi og velvilje til for å tvile sterkt på at så er tilfelle.

1 kommentar:

 1. helsevesnet her hjemme er en skandale. A-hus skandalen var et prakt eksempel på helse-byråkratiet som tar liv av uskyldige mennesker og det finnes andre eksempler også. Byråkrati gjennom sentralisering er ineffektivt + at det koster vanvittige pengesummer. Privatisering ( ikke statelig privatisering ) men frikonkuranse basert privatisering uten at staten blander seg inn ville ha redusert kostnadene samt økt kvaliteten + at folket hadde betalt for tilbudet som reflekterer deres egentlige behov ( hvor mange ganger går man egentlig til legen per. år?? ). Personlig helseforsikring er langt bedre en et kollektivt basert helsebyråkrati hvor sentralisering av tjenesten havner under et hav av rot ( byråkrati ) som tilslutt ender opp med å ta livet til uskyldige mennesker. Feil gjøres men når feil blir et mønster så er det en god grunn til det. Sannheten er som oftest åpenbar.

  Tobakks forbruket i norge er høyt, å tro noe annet er naivt. Hadde forbruket vært lavt så hadde neppe helsevesnet brydd seg særligt mye. Grunnen til at folk røyker mye i SOSialist-norge er fordi man er konstant stresset med det meningsløse a-4 livet. Dypt inne i sjelen så er folk flest bekymeret og engstelige. Bekymret, redd og engstelig er sidevirkningene som man ender opp med i ett spiritueltløst samfunn. Frykt styrer tankene som igjen styrer atferd. Tobakk er ikke avhengig. Vann er vi avhengige av, mat er vi avhengige av, frisk luft, kjærlighet osv.., men ikke tobakk, det er snarere atferdsmønsteret ( en uvane ) som er problemet enn såkalt avhengighet. Når junkier skyter "heroin" så er det fordi de prøver å unnslippe virkeligheten, ikke fordi de er avhengige av "heroinen" i seg selv men enn virkelighet som de ikke takler.

  Nordmenn drikker sykt mye. Mange nordmenn er alkoholikkere som benekter at de er det. Nordmenn på sydentur er ett godt eksempel på fjellaper sluppet fri fra det ZOOsialistiske galehuset som lengter etter å drikke seg vekk fra maset eller det meningsløse a-4 livet. Nordmenn på byen trenger jeg ikke engang å kommentere.

  Nordmenn bruker MYE dop, både lovligt (legemiddelindustrien) og ulovligt. Igjen, det hele er et resultat av et anti-spirituelet a-4 liv ( matrix ) hvor lykke måles i status og lønn. Lykken er kunstig noe som sjelen føler men siden man ikke er istand til å utrykke følesene som plager sjelen så utrykkes problemet gjennom atferden ( uvanen/ene ).

  Mao, det går til helvete her hjemme. På overflaten så ser det bra ut men på innsiden så er det råttent, pillråttent. Når man "våkner opp" tar på seg "brillene" så ser man sannheten for hva det er. Ikke fordi man besitter sannheten men fordi man ser ting for hva de egentlig er. Desverre så er det mange som har for mye å tape så de benekter det opplagte ( problemene ) og forsvarer illusjonen med likegyldighet og fornektelse...

  SvarSlett