Boom Bust

Boom Bust

lørdag 23. mars 2013

Texas, gull, secession, Ron Paul og Kyle Bass

Hva er den røde tråden i overskriften til dette innlegget? Vel, la meg fortelle. Texas' guvernør Rick Perry har ytret støtte til et lovforslag fra Giovanni Capriglione om at gullet som Texas eier skal kalles tilbake fra hvelvet hos sentralbanken i New York. Det er ikke første gang Texas viser at de vil klare seg selv. I et innlegg i november i fjor skrev jeg om hvordan over 100 000 mennesker i Texas signerte en kampanje for å løsrive seg fra USA.

Folk i Texas har en ting for gull. Ron Paul er fra Texas, og er som kjent en standhaftig forkjemper for gull og sølv som penger. Kyle Bass er fra Texas, og sier at om han måtte gjøre en eneste investering de neste ti årene, så er det å kjøpe gull i japanske yen. Bass var mannen som overtalte The University of Texas Investment Management til å kjøpe fysisk gull til en verdi av USD 1 milliard i 2011. Bass satt i styret i legatet, som med sine da USD 20 milliarder var det nest største i USA etter Harvard.

Hvorfor støtter Rick Perry nå dette forslaget om å kalle tilbake gullet fra New York, og etablere et eget hvelv i Texas? Vel, Perry har nok blitt et offer for Ron Pauls prat om økonomi, gull og sentralbank. Under valgkampen i 2011 for republikanernes presidentkandidater sa Perry at Paul hadde gjort han veldig interessert i den amerikanske sentralbanken og valutakriger, og at han mente Paul hadde åpnet øynene hans for roten til mange av problemene i økonomien.


Så, hvis bare Ben Bernanke og andre sentralbanksjefer tok lærdom fra det ypperlige intellektet til denne veteranen. Men du kan være sikker på at det gjør de ikke. Selv om Bernanke egenhendig har fått en lang leksjon i god økonomisk fornuft fra Paul flere ganger. Det er intet håp for Ben "the nutty professor" Bernanke.


I disse dager ser vi panikken blant folk med innskudd i kypriotiske banker spre seg etter signaler fra myndighetene om å påføre dem tap på sine bankinnskudd, og hindre de å overføre sine verdier ut av landet ved å innføre kapitalkontroller. Jeg ser på dette som nok et lite steg mot den dagen folk mister mye av sin tillit til verdens pengesystem, og heller søker til ekte penger som gull og sølv. Den dagen panikken er total, og alle søker gull og sølv, så skal jeg selge til de. Da er det på tide å lete etter nye ting å plassere sine verdier i. Inntil da, så er det gull og sølv som gjelder. Det har folk i Texas også skjønt.

2 kommentarer:

  1. Hvordan kjøper man gull i japanske yen?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei. Gitt at du ikke har Yen så kan det bli vanskelig, men det kan være Bass ser for en å kjøre en kombinasjon av å shorte Yen og gå long gull.

      Slett