Boom Bust

Boom Bust

onsdag 6. mars 2013

SJEVøkonomer får aldri nok QE!


SJEVøkonomer altså! De gir seg aldri! På E24 kan man i dag lese om SJEVøkonom fra Terra Gruppen, Jan Ludvig Andreassen, som forklarer leserne om hvorfor børsoppgangen i USA ikke smitter over på vanlige amerikanere. "Høyedpunktet" er hans syn på sentralbankens oppførsel de siste årene. Fra artikkelen:
Men selv om det tilsynelatende ikke er mye av veksten på børsen som kommer arbeidstakerne til gode slikt bildet ser ut nå, kunne det hele vært så mye verre.
- Husk at vi i 2009 var på vei utfor et stup der en negativ spiral hadde kunnet skape en ny depresjon - et nytt 30-tallet, sier Andreassen. Det har man imidlertid klart å unngå, takket være pengepolitikken til sentralbanken i USA, som både er utskjelt og omdiskutert.
Dette er typisk å si for SJEVøkonomer. Hvis man sier til de at ting er ille, så svarer de med at det ville vært mye verre hvis man ikke hadde satt rentene til null og trykket masse penger. Og hvis det ikke hjelper tilstrekkelig, så er det fordi man ikke trykket nok penger, så man må trykke enda mer. De får aldri nok pengetrykking! Gi alkoholikeren mer alkohol! Sett han aldri på avrusing! Konstant fylla er løsningen! La han drikke seg til grava!

Slik jeg ser det, så skal man faktisk heller gi sentralbankenes politikk store deler av skylden for problemene man ser i dag (i tillegg til elendige politikere som har gjort masse patetiske ting). De skaper store problemer for "vanlige" folk, og de som tjener på det er de som er nærmest pengepressa, dvs. finansmarkedet, bemidlede personer og de som har tilgang til billige penger. Selv Donald Trump erkjenner dette. Inflasjon og prisstigninger er skadelig for samfunnet, slik jeg har skrevet om i tidligere innlegg.

Andreassen sier at hvis ikke FED hadde gjort det de gjorde under finanskrisen, så hadde man fått et nytt 30-tall. Vel, men kan det ikke tenkes at økonomien trengte å "rengjøres" etter å ha kommet så på avveie? Østerrikske økonomer vil si at konkurser og nedgangstider i økonomien er kjempeviktige for å få en bærekraftig og sunn økonomi. Her istemmer også Øystein Stray Spetalen ved å si at "ordet konkurs har kapitalismen fjernet seg fra. Å fjerne ordet konkurs fra kapitalismen blir som å fjerne helvete når du forkynner det kristne budskap". Dette er kjempeviktig å være klar over! Konkurser og resesjoner/depresjoner er en renselsesprosess for en skakkjørt økonomi infisert med massevis av sløsing og feilallokeringer av kapital. Akkurat som en skogbrann legger til rette for flott ny skog, så gjør konkurser og økonomiske nedturer rede for ny vekst, produktivitetsøkning og velstand.

Andreassen viser så til "budsjettinnstrammingene" som skjer i USA for tiden, gjennom den såkalte sequester:
Dette er ifølge Jan Ludvig Andreassen det nivået man anser er nødvendig for å få en normalisering av de makroøkonomiske størrelsene - og først da vil man kunne sette opp renten igjen.
Spørsmålet er hvor lang tid det vil ta.
- Usikkerhetsmomentet er den veldig sterke motbøren som økonomien får i budsjettinnstramningene, sier sjeføkonomen.
Slik det ser ut nå vil de kunne vare i flere år, og det betyr at sentralbanken ikke kan slutte med pengetrykkingen helt ennå.
- Det vil være klokt å videreføre den pengepolitikken også ut hele 2014, gitt de kraftige innstramningene i finanspolitikken, avslutter Andreassen. 
Jeg har skrevet om sequester tidligere (her og her). Å påstå at dette er "innstramminger" er direkte løgn! Å attpåtil påstå at det er "kraftige innstramminger" er så tullete og løgnaktig at jeg ikke kan si det sterkt nok! Under er et par grafer jeg utarbeidet som viser at det ikke er snakk om noen som helst kutt i budsjettene i USA pga. sequester. Det er bare en ørliten reduksjon i framtidige økninger i discretionary spending. Og discretionary spending utgjør bare ca. 1/3 av de totale utgiftene USA har hvert år. Resten, mandatory spending, rører man ikke i det hele tatt, og disse øker masse framover! Utgiftene totalt sett skal altså fortsatt øke masse i årene som kommer! Kraftige innstramminger my ass!Nei, disse SJEVøkonomene gir seg nok aldri med å pakke masse idiotisk argumentasjon og økonomiteori inn i ørene og øynene på uskyldige avislesere. Hvis man ønsker å bidra til en god sak så er det å spre budskapet om skikkelig økonomisk tankegang, basert på logikk og fornuft, og ikke la disse forståsegpåerne få ha sitt tullball stå uimotsagt. Kilden til fornuftig økonomisk tankegang finner man bl.a. her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar