Boom Bust

Boom Bust

onsdag 13. mars 2013

Eksperter sier renten skal opp og ned! Er det rart folk blir usikre?


Se på bildet over. Det er fra Hegnar Online i dag (her og her). Her spår "eksperter" på den ene siden rentene både betydelig opp de neste årene, og på den andre siden fortsatt lavt de kommende årene. Er det rart folk blir forvirret? Hva tror du skjer med rentene framover?

Jeg tror prisene vil fortsette å stige i årene som kommer. Se på eurosonen nå. Selv med økonomier som sliter veldig kraftig så er det prisinflasjon i alle landene, til og med Hellas og Spania. Om man ikke får prisdeflasjon nå, når skal man da få det?! Neste gang det blir tendenser til en kraftig nedtur i økonomiene er rentene på nullpunktet fra før av. Den tradisjonelle "verktøykassen" hos sentralbankene vil altså allerede være brukt opp. Da tror jeg de kommer til å gjøre enda mer sinnssyke ting enn vi ser i dag, med mega-QE'er, negative renter, og mer til. 

I USA har de en sentralbanksjef som hater prisdeflasjon som pesten selv. Han vil gjøre alt som står i hans makt for å presse opp prisene (spesielt finansielle aktiva) i USA framover, slik jeg har beskrevet tidligere her. Jeg tror at til slutt, og det kan fortsatt være mange år til, vil prisene begynne å stige så mye at rentene må settes opp om folk skal fortsette å ha stor tillit til valutaer. Sentralbankene vil få valget mellom å sette opp renten og få en økonomisk kraftig nedtur (hvilket forsåvidt vil være veldig bra, for da vil systemet og økonomien renses opp for masse ulønnsomme prosjekter og feilinvesteringer), eller å holde rentene lave og få meget stor prisvekst som gjør det finansielle systemet veldig ustablit, slik Ludwig von Mises beskriver når han sier "there is no means of avoiding a final collapse of a boom brought about by credit expansion. The alternative is only whether the crisis should come sooner as a result of a voluntary abandonment of further credit expansion, or later as a final and total catastrophe of the currency system involved."

Vi har i mange land gjort oss avhengige av easy money over mange år nå. Sentralbankene manipulerer renter over en lav sko, og bailer ut banker, selskaper og stater nesten ukentlig. Alt skjer på bekostning av vanlige folk, som mister mer og mer kjøpekraft, og ikke engang skjønner selv hva som foregår. De blir ranet på lyse dagen. Økonomiene blir mer og mer skakkjørte. Finansøkonomien vokser og realøkonomien svekkes. Det er et trist skue, men det er et faktum. 

Det eneste man kan gjøre er å forsøke å profitere på galskapen. Så lenge politikere og sentralbanksjefer har den tankegangen de har i dag, så mener jeg edelmetaller bør være en del av ens formue, for er det en ting sentralbankene ikke kan lage mer av, så er det gull og sølv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar