Boom Bust

Boom Bust

torsdag 28. mars 2013

Bank of England vet hva som kommer: Høy prisinflasjon

Den britiske sentralbankens eget pensjonsfond er åpenbart ikke enig med SJEVøkonomer om at rentene aldri vil settes opp og at prisinflasjonen vil være lav i massevis av år framover. Sentralbanken, som pumper enormt mange nye pund inn i økonomien og bankvesenet, setter i det store og hele alle sine egne pensjonspenger i inflasjonssikrede statsobligasjoner. Dette er altså statsobligasjoner hvor eieren mottar en utbetaling som justeres ift. prisstigningene i samfunnet. Hvis prisene stiger, så kompenseres obligasjonsinvestoren for dette, eller visa versa. Fra Bank of England Pension Fund Report and Financial Statements 2012:
"over 86% of the portfolio is invested in gilt-edged securities"
Og hvordan er disse 86% investert i statsobligasjoner fordelt? Nesten alt er i inflasjonssikrede papirer:


Men, men, det vil jo ikke bli særlige prisstigninger framover ifølge sentralbankene og forståsegpåerne? Ifølge sentralbankens siste rapport om prisinflasjon, så vil den kun være over deres ønskede nivå et par år til, og så komme ned på normale nivåer. Fra Inflation Report February 2013:


På tross av denne offisielle troen på at det kun vil være over normalt høye prisstigninger de neste to årene, så plasserer altså sentralbankens pensjonsfond nær sagt alle sine penger i inflasjonssikrede statsobligasjoner. Snakk om å tale med to tunger. Som alltid så må man følge pengene hvis man skal finne svaret på ting.

3 kommentarer:

  1. er inflasjonssikrede papirer noe som private investorer kan investere i?

    SvarSlett
  2. Ja. F.eks. gjennom ETF eller ved å kjøpe obligasjoner direkte. Google it and thou shall find out how.

    SvarSlett
  3. Godt poeng, se hva de gjør i stedet for hva de sier....

    SvarSlett