Boom Bust

Boom Bust

tirsdag 30. oktober 2012

Superstormen i USA skaper økonomisk vekst!


Den såkalte superorkanen Sandy har nettopp herjet USAs østkyst. Denne har forårsaket enorme ødeleggelser. Masse eiendom og infrastruktur må bygges opp igjen og repareres. Ren logikk og sunn fornuft tilsier at dette ikke er bra for økonomien. Til og med en økonom bør kunne forstå dette. Jeg har likevel gått og ventet på at noen SJEVøkonomer skulle komme ut å påstå at stormen ville være bra(!) for USAs økonomiske vekst. I går twitret jeg følgende:


Det tok ikke lang tid før en SJEVøkonom krøp ut av hiet og gikk rett i saksa!


Se nemlig denne fra DN.no:


Fra artikkelen:
Selv om følgene av Sandy er store, kan effekten bli kortvarig.
- Vi venter at det vil bli veid opp for den tapte produksjonen denne uken de neste ukene, slik at effekten på BNP for fjerde kvartal blir begrenset, skriver Sweet i Moody's.
Orkanen Katrina førte til skader for 100 milliarder dollar. Den amerikanske økonomien bremset opp i kvartalet etter at orkanen raste, men svingte raskt opp igjen. 
Her begår disse forståsegpåerne kroneksempelet på Frédéric Bastias "knuste vindu"-tankegang. De stirrer blindt på BNP-tallene som måler "økonomisk vekst", og glemmer at ødeleggelse faktisk er grunnleggende destruktivt for økonomien. Denne videoen illustrerer hvor tåpelig denne tankegangen er:


Som jeg i april skrev i innlegget Sinnssyke økonomer i praksis, så har også Olav Chen gått i saksa på denne måten før, da han påstod jordskjelvet i Japan var bra for Japans økonomi:
"Etter tsunamien så man et kraftig fall for privatkonsum og industriproduksjon. Men i ettertid måtte man bygge opp igjen infrastrukturen, hus og andre ting. Det gir økonomisk aktivitet, som gir en kraftig innhentning."
Peter Schiff kom i dag ut med denne videoen som tar for seg denne tåpelige tankegangen:


Du kan lese kapittel 2 i Henry Hazlitts bok Economics in One Lesson (last ned gratis her) og bruke 3 minutter på lese eksempelet Peter Schiff refererer til.

Forvent å se enda flere SJEVøkonomer og forståsegpåere komme ut i media å påstå at ødeleggelsene i USA er bra for deres økonomi. Når nestemann kommer kan du stå klar til å slå ihjel deres argumentasjon med "det knuste vinduet"! Ja til bekjempelse av sinnssyke økonomer!

2 kommentarer:

 1. Pål Christoffersen31. oktober 2012 kl. 15:13

  Mye sunn fornuft her. Eksempelet med at hvis dette var bra for økonomien så ville jo en rendyrking av dette føre til at det var bra for økononomien som helhet at folk ramponerte og ødela ting. Men det kommer også - ihvertfall på kort sikt - an på hvem som har den største spareraten. Den "løsningen" som trigger de umiddelbare pengetransaksjonene vil jo generere den høyeste økonomiske veksten. Og hvis det høyeste økonomiske veksten kommer ved "knuse vinduet"-alternativet - ETTER å ha tatt med i betrakning de faktiske kostnadene ved å reparere selve vinduet, så kan en slik strategi lønne seg. Et par andre stikkord også: hva som genererer den største økonomiske veksten er èn ting, og det avhengerer blant annet av spareraten til de involverte. I tillegg kommer det an på hvor mye som ender opp hos staten, og hvis økt inntekt hos staten genererer tilsvarende økt forbruk i offentlige utgifter så vil jo det etter vanlig tankegang generere høyere økonomisk aktivitet enn hvis noe av inntektene gikk til aktører som enten sparte noe av pengene eller som brukte de utenlands.

  Så hvilket svar man får her, avhenger - som alltid - av forutsetninge. Men ikke bare er det den økonommiske veksten som man bør se på, men også hvordan inntektsfordelingen blir påvirket, og det moralske aspektet tilsier selvsagt at det IKKE skal lønne seg å "knuse vinduer".

  SvarSlett
 2. Høres ut som de samme folkene som tror på økonomisk vekst etter stormen Sandy er de samme som tror på å selge selge vafler til hverandre for å dra på felles tur.
  Eksempelvis:
  1.Du lager vafler av egne penger sammen med en gruppe og selger til gitte personer.
  2. Litt senere kjøper du vafler av noen andre som har gjort det samme
  3. Da har du tjent!! ....Eh!

  SvarSlett