Boom Bust

Boom Bust

onsdag 31. oktober 2012

Nok en SJEVøkonom mener superstormen skaper økonomisk vekst

I går skrev jeg om hvordan SJEVøkonomer en etter en nå kryper ut av hiene sine og lovpriser superorkanen Sandys ødeleggelser i USA, fordi den etter deres syn er bra for den amerikanske økonomien. Jeg avsluttet innlegget med å skrive:
Forvent å se enda flere SJEVøkonomer og forståsegpåere komme ut i media å påstå at ødeleggelsene i USA er bra for deres økonomi.
Det tok en dag, så stakk nok en SJEVøkonom hodet ned i sanden. Fra dagens utgave av Dagens Næringsliv:


SJEVøkonom Jan Andreassen i vi-pusher-amerikansk-subprime-på-vestlandske-og-nordnorske-kommuner-gruppen Terra Gruppen lar sin totale mangel på realøkonomiske forståelse skinne over oss. Han avviser at stormen får negative konsekvenser for amerikanske økonomi, og sier:
"Snarere tvert imot. Hvis man får x antall dollar i skader, så får man x antall dollar i reparasjoner også. Hvis det er forsikret. Paradoksalt nok kommer det mye positivt ut av en sånn krise. Det er en menneskelig tragedie, men positive økonomiske konsekvenser. Det er lettere å få til oppgraderinger av T-bane, diker, elektriske anlegg. Anlegg og infrastruktur ingen gidder å vedlikeholde, men som man nå plutselig får penger til."
Joda. Ødeleggelse er bra for økonomien. Not! Penger som egentlig skulle blitt brukt på noe med høyere prioritet må nå heller brukes på å bygge opp ting som er ødelagt, kun for å komme tilbake til status quo. Man har brukt mer penger, men har ikke tilført økonomien noe den ikke hadde fra før stormen. At det kan sies å ha positive økonomiske konsekvenser er kun fordi man stirrer blindt på totalt misvisende økonomiske indikatorer som BNP og lignende. Og hvis argumentet var at man nå kunne lage penger ut av løse luften og bruke på disse "anlegg og infrastruktur", så er heller ikke det uten kostnad, da det vanner ut kjøpekraften for alle allerede eksisterende penger i samfunnet. There is no free lunch!

Forvent å se enda flere SJEVøkonomer stikke hodet godt ned i sanden framover. La oss håpe slike mennesker ikke kommer inn i en statsministerposisjon her i landet. Da kan vi kanskje risikere at de i sin jakt på "økonomisk vekst" gjennomfører riving av byer og tettsteder slik at de kan bygges opp på nytt. All in the name of eCONomic growth!

2 kommentarer:

 1. The Boom Bust skriver: "La oss håpe slike mennesker ikke kommer inn i en statsministerposisjon her i landet."

  - Vel, vi har allerede et slikt menneske som statsminister. Jens Stoltenberg – «Jeg er Keynesianer»

  Et artig skråblikk på keynesianismen: Keynesianer arrestert for verdiskaping i Trondheim

  HøgeNord

  SvarSlett
 2. Hei Søkere

  Dette er Mr. Phil Howardson

  Vi tilbyr lån til en rente på 3%, kan vi tilby alle typer lån du kan være i behov av.

  Enhver seriøs kandidat bør gjelde raskt fordi vi fungerer veldig bra, våre tjenester er god. Vi er raske og rask svar, våre måter å kontakte kunder og rask og legit, så ikke nøl med å søke fra oss nå, slik at vi kan starte virksomhet i dag.

  For mer informasjon, ta kontakt med oss i dag gjennom vårt selskap e-post og philloanfirm2@yahoo.com eller philloanfirm2@hotmail.com

  Kontakt oss i dag, slik at vi kan hjelpe deg med ditt lån.

  Vi venter på svar
  Hilsener
  Phil Howardson

  SvarSlett