Boom Bust

Boom Bust

mandag 22. oktober 2012

Hvem tjener på sentralbankenes galskap?

Her er to avisartikler fra Finansavisen som illustrerer hva jeg har sagt tidligere om at de som tjener på sentralbankenes "stimulanser" er bankene og aktørene i finansmarkedet (på bekostning av røkla):Dette er ingen overraskelse. Hele finansmarkedet har over tid endt opp som et kasino som divergerer mer og mer fra realøkonomien. De som sitter nærmest sentralbankenes pengepresse er de som tjener mest på pengetrykkingen. Her stiller bankene i første rekke. Jeg anser meg selv som 110% støttespiller for kapitalisme. Dessverre er det vi er vitne til i dag ikke ekte kapitalisme. Det er en slags mutasjon som har blitt besudlet med staters inngripen og manipulering over lang tid.

I mitt innlegg The trend is your friend? skrev jeg følgende:
De eneste som tjener på sentralbankenes operasjoner er de rikeste i samfunnet. De som spekulerer i hva sentralbankene skal gjøre neste gang, og plasserer sine penger i eiendeler de vet sentralbankene skal kjøpe eller i eiendeler de vet påvirkes positivt av sentralbankenes operasjoner (har du husket å kjøpe gull og sølv?), er de som kommer godt ut av det som skjer nå.
PIMCO og deres sjef Bill Gross visste utmerket godt, sammen med de fleste andre i markedet, hva Federal Reserve kom til å gjøre. Medlemmene i FED, med Ben Bernanke i spissen, hadde gang på gang varslet om sine kommende tiltak før de gjennomførte de. Nå håver investorene inn penger på å sitte med eiendeler som FED skal bruke et beløp tilsvarende ca. NOK 230 mrd. hver måned framover på kjøpe!

Hva gjør de fattigste i verden? De har ikke hatt muligheten til å plassere noe som helst i eiendomsobligasjoner i USA. De må derimot bruke det lille de har av penger på å kjøpe varer som bare blir dyrere for hver dag som går, slik matvareindeksen nå viser.
Så selv om professor Steinar Holden i artikkelen i Finansavisen har overbevist seg selv om at FEDs tiltak er bra for hele økonomien, så kan du være trygg på at dette er feil. Det er svada. Han lever i lala-land sammen med de fleste andre SJEVøkonomer og forståsegpåere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar