Boom Bust

Boom Bust

onsdag 4. april 2012

Sinnsyke økonomer i praksis

Vi leser stadig tullete uttalelser fra økonomer og politikere. I dag hørte jeg en uttalelse som var hakket verre enn de vanlige. Uttalelsen kom fra Richard Wolff, som er professor ved University of Massachusetts, og for tiden besøkende professor ved New School University i New York. Tidligere har han forelest ved bl.a. Yale University. 

Wolff mener en stor og ressurskrevende krig ville løst de økonomiske problemene USA nå står overfor!! Hør fra 02:30 til 04:30 i denne videoen (relevant utdrag fra intervjuet er gjengitt under videoen):


"[Unlike WWII] today warfare for political and technological reasons does not require large numbers of people. It is both too politically dangerous to get large number of people involved and it is not necessary for the kind of high-tech warfare that we know specializing as a nation. So warfare is not going to do the job. 

The wars in Afghanistan and Iraq, and even the one threatened with Iran now are not the kinds of war that will soak up the unemployment in the US. So it does not represent itself as a solution. You’re going have to find some other way to take masses of people and give them work. And I don’t think the private sector is up to it.

If you don't come up with a real employment program, you're not going to deal with the problem, and war isn't going to it, unless we are thinking on a scale that is really outside of the realm of what is safe for even gung-ho types."

Wolff sier altså at små kriger ikke løser de økonomiske problemene USA står overfor, og at det må massiv krigføring med mye mennesker til for at en krig skulle vært en løsning! Hvor sinnsykt er det ikke å påstå noe slikt?! Man må nok være økonomiprofessor for å kunne komme opp med slik galskap, for jeg kjenner ingen venner av meg som tenker slikt! Hvor er all sunn fornuft og menneskelighet oppi all denne forferdelige økonomiske teorien som denne mannen følger?! 

Dette er nok et eksempel på Frédéric Bastiats "knuste vindu", som forklares i denne videoen:


Krig og ødeleggelse gjør ikke noe annet enn nettopp å drepe og ødelegge. Man skaper ikke velstand og vekst med å drepe og ødelegge. Slike økonomer som Wolff evner ikke å se lengre fram en nesetippen sin og se at millioner av mennesker kommer "i arbeid" gjennom å krige for hæren, og å produsere krigsmateriell for hærens krigføring. De tenker på alle de hus som må bygges opp igjen etter å ha blitt rasert av bomber og branner. De evner ikke å se alle de millioner av mennesker som dør og skades. All den menneskelige arbeidskraften som mister sitt liv og sine evner. De ser totalt bort fra all den depresjon og grusomhet som ødelegger mennesker og familier, både psykisk og fysisk. 

Slike økonomer som Wolff klarer ikke å forstå at alle ressursene som ble brukt på krigføring kunne blitt brukt på andre ting. På ting som hadde skapt ny velstand. Nye hus, istedenfor å erstatte de gamle som ble ødelagt. Nye typer raskere og mer effektive biler som folk har bruk for, istedenfor tanks som trengs for å bombe fienden mens krigen holder på. Medisinsk forskning på AIDS for å redde menneskers liv verden rundt, istedenfor produksjon av morfin og bandasje for de som skades av krigens kuler. 

Disse økonomene evner ikke å se for seg alt det smarte og fornuftige man kunne gjort istedenfor å bruke ressurser på å ødelegge og gjenopprette. Dette er likt det keynesianerne forfekter når de sier at man kan løse problemene med arbeidsledighet ved å sette de til å grave grøfter uten mål og mening, og så fylle de igjen like etterpå. 

Wolff og hans likesinnede er nok enige i at å brenne sin nabos hus ikke på noen måte er særlig smart. Men på en eller annen måte får de det for seg at om man bare skalerer det opp på nasjonalt nivå, så er det plutselig veldig smart å gjøre slikt. De har fått det for seg at det som er idiotisk på det individuelle nivå, er veldig smart på et nasjonalt og høyere nivå. Dette er for enhver oppegående og fornuftig person bare vås og sludder!

I tillegg lar Wolff seg lure av den inflasjonen som hører med til kriger, der nasjoner trykker opp endeløse beløp med penger for å finansiere krigføringen. De observerer prisøkninger på varer og tjenester, og forveksler dette med reell verdistigning, mens det i realiteten bare er nominelle stigninger, som også følges av svekket kjøpekraft for folk flest. 


Wolff er ikke alene. Mange økonomer tenker slikt. Her på berget har vi sett Olav Chen forfekte slike tanker tidligere, da han uttalte seg om ødeleggelsene i Japan etter jordskjelvet, tsunamien og atomkatastrofen:

"Etter tsunamien så man et kraftig fall for privatkonsum og industriproduksjon. Men i ettertid måtte man bygge opp igjen infrastrukturen, hus og andre ting. Det gir økonomisk aktivitet, som gir en kraftig innhentning."

Richard Wolff er herved ført opp på den lange lista med idiotiske økonomer. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar